Ørslev Mølle

Det var en bager, Adam Claudius Møller (1821-1872), født i Terslev, der i slutningen af 1860 købte et lille stykke jord ved Kagstrupvejen af gmd. Jens Pedersen, Ørslevgaard. Her lod han en mølle opføre af mølle-bygger Frederik Wilhelm Georg Heinsdorff. Heinsdorff, der var født i Herfølge, boede i Ørslev en del år og fik her 3 børn sammen med sin hustru, Kirstine Jørgensen. Adam Claudius Møller var gift med med Ane Marie Frederiksen (1827-1879) fra Undløse.

Efter Adam Claudius Møllers tidlige død i 1872, giftede Ane sig med Claus Larsen Clausen fra Gørslev. Det blev dog ikke noget langt ægteskab, idet Ane døde i 1879.

Året efter hendes død solgte Clausen både mølle og bageri til den da kendte handelsmand, Peter Christiansen. Købesummen kendes ikke, men han modtog en obligation på 15.000 kr., som uden tvivl har gjort nytte for Peter Christiansen, da han foretog sine store låneattraktioner hos sognets velhavende gårdmænd. Han solgte kreaturer og svin til Tyskland og blev på egnen anset for en stor forretningsmand. En dag brød markedet dog sammen og gjorde Peter Christiansen konkurs. Han døde d. 22. januar 1886, 44 år gammel.

Mølleriet var kun en ringe del af Peter Christiansens virksomhed, men da det kom på andre hænder udviklede det sig, sammen med bageriet, til en anselig forretning. Køberen var Hans Chr. Hansen, søn af gmd. Jeppe Hansen, Kagstrup. Han blev gift i 1890 med Christiane Pedersen fra Kværkeby. Hans Chr. Hansen var en driftig mand og blev en af sognets fremmeligste. Han var bl.a. medstifter af andelsmejeriet og ved møder var han selvskreven som dirigent. Var stærkt politisk interesseret og en af Zahles solide støtter i sognet. At han fik lyst til at sælge den gode forretning i 1899 var velnok en gåde for de fleste. Han rejste til Slagelse og startede en fragtmandsforretning på København.

Den nye mølleejer blev Hans Chr. Madsen fra Renge ved Store Heddinge, hvor hans forældre var møllerfolk. Han var ugift da han ankom til sognet, men giftede sig i 1900 med Jacobine Holde fra Kagstrup. Det bør nævnes, at der til mølleriet hørte en udlod, der lå ved Terslevvejen op mod Bjergbakken. Her åbnede Hans Chr. Madsen grusgrav og solgte i mange år grus og sten i ret stor stil. Madsen døde d. 22. juni 1941. Jacobine overlevede ham i mange år og var 80 år gammel ved sin død d. 23. januar 1959.

Den eneste søn af 5 børn i ægteskabet, Sofus Emil Madsen, overtog forretningen efter sin fader. Driften af møllen var dog blevet indstillet i slutningen af 1930'erne. Den blev solgt i 1943 for 5.500 kr. til pindebrænde i København i den brændelsfattige tid.

 
Ørslev Mølle

Møllen set fra sydvest.

Ørslev Mølle

 

Ole Jacob Nielsen - Ørslev Stationsvej 37 - 4100 Ringsted
Lav din egen hjemmeside med mono.net