Ørslev Brugsforening

Oprettelsen af Ørslev Brugsforening

I slutningen af 1800-tallet etableredes brugsforeninger i stort antal over hele landet. I 1896 var der således ca. 600 brugsforeninger, hvoraf de 300 pr. 1. februar 1896 blev enige om at gå sammen i Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger, FDB. Ørslev måtte imidlertid vente endnu nogle år på sin brugsforening. Først i 1907, året efter at Hans Thomas Jørgensen havde overtaget lærerembedet efter Nikolaj Nielsen, begyndte der at ske noget. Der blev nedsat et udvalg med tømrermester Jens P. Olsen som formand. Den 17. november var der stiftende generalforsamling, hvor følgende bestyrelse valgtes: Lærer Hans Thomas Jørgensen (formand), tømrermester Jens P. Olsen, gdr. Hans P. Nielsen, gdr. Ludvig Petersen, gdr. Anders Petersen og parc. Chr. Rasmussen. Til revisorer valgtes mejeribestyrer Jacob Jacobsen og gårdbestyrer Søren Petersen.
Foreningen købte ejendom og forretning af købmand Ole P. Nielsen for 5.750 kr. Om denne handel fortælles iøvrigt, at købmanden, da man var blevet enige om prisen m.m., oprømt sagde, at nu skulle man ligegodt som lidkøb have hul på sildetønden, for nu ville sildemad og en snaps smage. Købmanden gik derefter ud tilhusholdersken og bad hende servere, men et øjeblik efter måtte købmanden med sorg i stemmen meddele, at husholdersken havde nægtet at servere sildemadderne, så det gilde måtte man altså stryge. Til uddeler blev antaget kommis Chr. Nielsen, Ringsted og brugsforeningen begyndte handel den 20. december 1907.
Forholdene i det første butikslokale var imidlertid ikke gode og allerede i 1917, da brugsforeningen fik oprettet statslager, besluttede man at udvide også butikken, og man byggede så den store bygning til en pris af 19.000 kr. Den gamle butik blev inddraget under privatlejligheden.


Bestyrelserne

Bestyrelserne har naturligvis vekslet gennem årene, og også formandsposten har været beklædt af forskellige af sognets beboere. Som før nævnt var lærer Jørgensen den første formand, hvilket også var ganske naturligt eftersom æren for, at der i det hele taget blev oprettet en brugsforening, vel ubetinget må tillægges ham, der lige fra først af havde været sjælen i foretagendet. Jørgensen var dog kun formand et 1 år, så overtog han pladsen som regnskabsfører, hvilken stilling han beholdt til 1952, kort tid før hans død.
Blandt de skiftende formænd skal nævnes parc. Jens P. Jensen, Kagstrup, som var formand i kriseårene 1932-38. Han efterfulgtes af landpost Peder Johansen, som var formand til sin død i 1957, hvorefter gdr. Ejner Nielsen, Espeskovgaard, var formand i en årrække. Nuværende formand er Annette Christensen.


Rod i regnskabet

I 1920 var der et underskud på 20.000 kr. og året efter var sagen til behandling i retten. J. Olsen havde overtaget stilligen som uddeler omkring 1915, men hele hans forretningsmæssige uddannelse bestod i, at han i 5 år havde haft plads som karl i Fjenneslev Brugsforening. Stillingen i Ørslev lønnedes med 6% på kolonialvarerne og 2% på foderstoffer og grovvarer. Endelig skulle Olsen, da han fik statslager, have 70% af statslagerlejen.
I den første tid udførte uddeleren selv arbejdet ved hjælp af en lærling, men senere udførtes størstedelen af ekspeditionerne af 2 ekspeditricer, medens lageret blev passet af en arbejdsmand.
Da Olsen ikke var handelskyndig og intet kendte til regnskab, blev der ikke ført noget regnskab, i hvert fald ikke et regnskab, der var noget værd. Nok førte han en kassebog over indtægterne, men denne var kun til eget brug og han førte ikke de beløb han hævede til eget forbrug. Ydermere var der revet blade ud af bogen. Grunden til at Olsen intet regnskab førte, var, at han gik ud fra, at hans procenter skulle bringe balance i regnskabet. De halvårlige opgørelser viste ganske vist, at der var underskud, men uddeleren og for så vidt også bestyrelsen slog sig til tåls med, at opgørelserne måtte være forkerte. Foreningens regnskabsfører, lærer Jørgensen, modtog varenotaerne og sørgede for, at varerne blev betalt, men der var aldrig kasseeftersyn, og man forlangte ikke at se uddelerens kassebog. Uddeleren havde i det hele taget kun at svare til halvårsopgørelserne.
Som før nævt førte uddeleren ikke noget regnskab over hvad han selv brugte, og det var ikke så lidt der brugtes mellem år og dag. Således var der ofte gæster hos uddeleren om aftenen. Man spillede til tider kort, mest om genstande, men det blev som regel uddeleren, der måtte betale. Selvfølgelig var der også gået en del cigarer til. Af udtalelser, der var fremsat af beboere i Ørslev overfor politiet, fremgik det, at der var drukket slem i brugsforeningen, og at Olsen ikke var bange for at lade en flaske vin springe, ligesom det var deres opfattelse, at Olsen ikke passede forretningen.
Al handel skulle egentlig ske mod kontant betaling, men det blev langt fra overholdt. Kredit blev givet i stort omfang og uddeleren skulle garantere for beløbenes indgåelse mod indførsel i kontrabøger, men hvis folk havde glemt deres kontrabøger, så blev det ført ind i en kladdebog, hvilket medførte uoverensstemmelser. Denne kreditgivning drejede sig ikke om småbeløb, idet de udestående fordringer androg ca. 6.000 kr. Olsen var klar over, at han var pligtig til at betale det manglende beløb, men var på den anden side ganske ude af stand dertil. Han drev nu en forretning i Ringsted, som han var hjulpet til ved hjælp af kaution fra venner og bekendte.
Hvorfor underskuddet var vokset med 10.000 kr. i løbet af sommeren 1920, kunne Olsen ikke redegøre for, men han hævdede, at der ikke var gået penge ud af forretningen. Dommeren fandt, at bestyrelsen ikke havde opfyldt sine forpligtelser over for medlemmerne. Den havde set, at underskuddet var vokset fra år til år, men havde intet foretaget sig.


Uddelerne

Uddeler Olsen afløstes i 1920 af Hilstrøm, der kom fra en stilling som kommis, vistnok i Valsø Brugsforening. Hilstrøm rejste i 1932 til Vipperød, hvor han var blevet tilbudt en stilling som brugsuddeler. Alfred Larsen overtog som kun 24-årig stillingen og virkede frem til sin død i 1968, hvor den daværende bestyrelse ansatte Erik Sandholt. Sandholt blev efter 37 år afløst i 2005 af Siggi Rasmussen, der dog forlod stillingen efter knap 1½ år. Nuværende uddeler er Margit Bay.

Brugsen kunne i 2007 fejre sit 100 års jubilæum.

 
Ørslev Brugsforening
1907

Brugsforeningen købte ejendom og forretning af købmand Ole P. Nielsen for 5.750 kr.

Ørslev Brugsforening
1917

Brugsen efter ombygningen i 1917.

Ørslev Brugsforening
Ca. 1921

Karen Hilstrøm, uddeler Theodor Hilstrøm og kommis Andreasen i forretningslokalet.

Ørslev Brugsforening
Ca. 1933

Uddeler Alfred Larsen (i midten) med personale.

60-års jubilæum
1967

Uddeler Alfred Larsen fotograferet uden for forretningen i anledning af brugsforeningens 60-års jubilæum d. 17. november 1967.

Ørslev Brugsforening
Ca. 1980

Brugsen set fra øst.

Ørslev Brugsforening
2002

Brugsen set fra øst.

Ole Jacob Nielsen - Ørslev Stationsvej 37 - 4100 Ringsted
Lav din egen hjemmeside med mono.net